Blog
Kalendář
 PoÚtStČtSoNe
01     0102
0203040506070809
0310111213141516
0417181920212223
0524252627282930
0631      



Kategorie: Moje recepty

2020-10-04 12:54

Dezert z červené řepy

veganské, výtečné, rychlé


U nás doma má řepa své místo a jíme ji dost často. Většinou jako carpaccio nebo salát či v boršči. Zaujala mě varianta udělat ji nasladko. Inspiraci jsem našla v kuchařce ze Svatojánu jako řepné brownies. Recept jsem tochu upravila, protože jsem  neměla všechny ingredience doma. Lze ho udělat bezlepkově a v podstatě je veganský.

Postup: řepu jsem si připravila den předem. 5 ks malých řep jsem zakápla olivovým olejem a balsamico octem a v alobalu upekla v remosce (původně se má vařit a tohle mi přijde rychlejší). Upečenou jsem ji vyndala z alobalu a nechala vychladnout.

Druhý den jsem řepu nastrouhala na jemném struhadle mělo ji být 500g, smíchala jsem ji se 100ml oleje, 250ml vychladlého cara (může být melta), 3 lžícemi švestkových povidel a 3 lžicemi karamelu (medu). Vše jsem řádně promíchala.

V druhé misce jsem si připravila 300g špaldové celozrnné mouky, 4 lžíce kokosu, 4 lžíce kakaa (karobu), 2 lžičky kypřícího prášku do pečiva a špetku soli. Opět jsem to promíchala a nakonec smíchala obsahy obou misek dohromady. Hotové těsto jsem rozetřela do remosky a dala péct.

Asi po 20 minutách pečení jsem povrch posypala směsí drcených oříšků (vlašské, mandle, arašídy) a posypala třtinovým cukrem a nechla dopéci.

Po vychladnutí můžete servírovat jako sváteční dezert nabo je to fajn svačina ve všední den. yes