Blog
Kalendář
 PoÚtStČtSoNe
01     0102
0203040506070809
0310111213141516
0417181920212223
0524252627282930
0631      



Kategorie: Moje recepty

2019-04-01 09:40

Nakličování obilí a semen.

Živá strava pro váš jídelníček.


Naklíčená semínka jsou u nás doma oblíbená. S dětmi si je dáváme na kaši, do polévek, na jakékoli jídlo, do salátů. Děti na to chodí a zobou je i samotná jen tak.

Nakličování semen a obilí je prastarý způsob, jak obohatit jídelníček o živou stravu. Procesem kličení se uvolňují dřímající životní síly semen a plně se rozvíjejí. A tato životní síla konzumací přechází do vašeho těla. Klíčky jsou dobře stravitelné, podporují očistu a regeneraci, nezahleňují, nezanechávají nečistoty. Obsahují lehce stravitelné bílkoviny, vitamíny, enzymy. 

 

Postup nakličování.

Do sklenice nasypeme trochu semen, propereme a necháme 24 hodin v ponořené vodě. Potom vodu vylejeme, semínka propláchneme a udržujeme je vlhká pravidelným proplachováním 2x za den. Nesmí vyschnout a nesmí zplesnivět. Je lepší nakličovat v menším množství a připravovat si vždy čerstvá. Je dobré je zkonzumovat do 3 dnů. 

Na nakličování se mi nejvíce osvědčily nakličovací misky. Jsou jednoduché na propláchnutí a vroubkováné dno a víčko je udržují v ideální vlhkosti. Můžete klíčit několik druhů najednou.

 

Nejčastěji klíčím fazole mungo, čočku, pšenici, slunečnici.