Blog
Kalendář
 PoÚtStČtSoNe
01 010203040506
0207080910111213
0314151617181920
0421222324252627
05282930    



Kategorie: Moje recepty

2018-04-04 11:56

Moje chlebárna

Domácí pečení kváskového chleba


Kupovaný chléb mi moc nechutná a hlavně ho vnímám takový "prázdný". Mám po něm brzy hlad a pocit, že mému tělu nic nedává.

Nedávno jsem v marketu potkala svou známou, která nešťasně stála u regálu s "čerstvým pečivem", přesněji řečeno čerstvě upečeným ze zmrazeného polotovaru a svěřila se mi, že neví, které pečivo má koupit, protože jí to všechno smrdí. Pokud jste na tom podobně upečte si chléb doma. S domácí pekárnou to není nějak složité a víte, co jíte.

Doma peču v pekárně, na které si lze  vyvořit vlastní program pečení a je na ní i program kvašení, který se hodí na přípravu kvásku. 

 

Kvásek

Kváskové těsto ve své podstatě patří mezi fermentované potraviny, jejichž vlastnosti jsou měněny působením (kvašení) mikroorganismů. Kváskové těsto má lepší výživovou hodnotu, má harmonizační účinek na trávicí trakt a nezahleňuje.

Kvásek se připravuje smíchámím mouky a vody a nechá se několik dní kvasit. Aby "zesílil" přidává se každý den malé množství mouky a vody. Návody na výrobu a uchování je spousta. Já jsem měla domácí kvásek od kamarádky, ale časem byl z něho chleba kyselý a nedařilo se mi ho uchovávat. Pocházím z Krkonoš a zde není problém sehnat v pekařství kvásek. Proto já kvásek obměňuji, že si ho kupuji. 

Kvásek před použitím je třeba "oživit" přidáním mouky a vody a nechat v teple. Ideální je teplota 26 - 28 stupňů. Když zvětší objem a obsahuje bublinky je připraven pro použití. Takto připravený kvásek použiji do těsta.

 

Mouka

Jako základní mouku používám pšeničnou a žitnou česrstvě mletou na domácím mlýnku. Zachovám tak výživovou hodnotu zrna. A ty pak doplňuji ječnou, pohankovou, rýžovou. Kvalitní mouky na pečení můžete koupit v prodejnách se zdravou výživou. 

 

Základní recept na pšenično-žitný chléb

voda 350ml

sůl 2 ČL

kmín 3 ČL

olej 3 polévkové lžíce

mouka 800g: 400g pšeničná a 400g žitná

kvásek 250ml

V tomto pořadí to dám do pekárny a použiji svůj program pečení. Hnětení trvá asi 15 minut a kynutí  u kváskového chleba je delší než u kvasnic.  Minimálně 4 hodiny, ale i déle. Pečení trvá 60 - 75 minut. Upečený chléb vyndám z pekárny a nechám chladnout.

 

Pečení v domácí pekárně je reálné i při chození do práce a běžném všedním shonu. Chce to jen trochu naplánovat.